Internet of Things (IoT) fordeler og ulemper

Internet of Things (IoT) fordeler og ulemper

Internet of Things, heretter kalt IoT er bredt og stort tema som berører mange aspekter, både privat og i virksomheter. I dette innlegget vil jeg derfor bare ta for meg noen fordeler og ulemper som jeg mener det er viktig å belyse om tema.

Hva er IoT?

IoT er alle «ting» som er koblet til internett. Det er alt fra datamaskiner, mobiltelefoner, lys i hjemmet, vekkerklokke, armbånd, TV, biler og mye mer. Dette er ting som også kan snakke med hverandre. For eksempel kan du ha på deg et armbånd eller en smartklokke som ber kaffemaskinen skru seg på i det du våkner. Eller termostaten i huset som regulerer varmen i huset etter når du er mest hjemme, og hvilket rom du befinner i mest. Alle disse dingsene samler og lagrer informasjon i en sky slik at de kan justere seg etter behov. Mange store amerikanske selskaper som IBM, Cisco, Microsoft og Google har brukt millioner av dollar og ressurser på å utvikle løsninger, og kjøpe opp konkurrerende virksomheter som utvikler IoT. Det er tydelig at disse selskapene tror at Internet of Things er noe som er kommet for å bli, og at det blir mer relevant for fremtiden.

IBM Think Academy har publisert en kort video som forklarer IoT litt nærmere. Trykk her for å se.

Fordeler med økende integrering av IoT for privatpersoner

For privatpersoner kan fordelene være mange. IoT kan gjøre hverdagen enklere på mange måter, sånn som eksemplet med armbåndet og kaffemaskinen. Men det finnes også en rekke livsviktige fordeler. For eksempel kan et smartarmbånd eller en smartklokke gi beskjed til nærmeste sykehus dersom du får et illebefinnende. Sykehuset kan allerede ha varslet nærmeste ambulanse i det øyeblikk du får et illebefinnende i tillegg til at ambulansen også vet hva som feiler deg ut ifra de dataene armbåndet har plukket opp. Med så effektiv tidsbruk i en nødssituasjon kan man rekke å redde flere liv enn det man gjør per i dag.

Fordeler for bedrifter

Bedrifter ønsker lojale og fornøyde kunder. IoT samler inn enorme mengde data hver eneste dag. Bedriftene kan via disse dataene tilpasse produkter, tjenester og service etter ditt behov eller dine interesser. Du som privatperson kommer antageligvis også til å sette mer pris på dette ettersom du stadig ser reklame som er mer relevant, og får mer relevante henvendelser fra tilbydere. Alt i alt er dette en vinn vinn situasjon.

Ulemper ved større integrering av IoT

Som vi har diskutert er fordelene mange og viktige. For privatpersoner er kanskje den største ulempen at man blir overvåket i alle aspekter av livet. Uansett hva man gjør eller hvor man går er smarttelefonen med. Det blir mer populært og ålreit med smart-hjem løsninger. Selskapene sitter etterhvert med mye sensitiv informasjon. De fleste av oss kjenner til den nye personvernloven GDPR, men kan den beskytte oss fult og helt? Og, hvor mye personlig informasjon synes vi det er greit at selskaper og myndigheter har om oss?

Alt i alt tror jeg det finnes flere fordeler enn ulemper, men når det er sagt skal man ikke være naiv, og det er lurt å stille seg kritisk til utviklingen innen IoT.

Legg igjen en kommentar

Lukk meny